ЗДО "Сонечко" с.Малинськ
Малинської сільської ради Рівненської області

аналіз стану організації харчування за минулий рік

Картинки по запросу "корисні поради батькам дошкільників"

Харчування дітей в ЗДО здійснюється на підставі ст.35 Закону України «Про дошкільну освіту», згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у ЗДО та відповідно до норм затверджених Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305

          Основними принципами організації харчування в  закладі дошкільної освіти є:

- суворе дотримання принципів часу та інтервалів між годуваннями;

- правильний кількісний і якісний розподіл їжі на окремі прийоми;

- дотримання умов прийому їжі та правил поведінки дитини під час прийому їжі;

- адекватна енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей;

- збалансованість та максимальна різноманітність раціону;

- правильна технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;

- врахування індивідуальних особливостей дітей;

- забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому числі дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування,  їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.

        Харчування  дітей здійснюється згідно 10-денного (сезонного) перспективного меню  розробленого старшою медичною сестрою ЗДО за погодженням начальника Березнівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області .

        Щоденне меню складається старшою медсестрою за участю повара та завгоспа  закладу дошкільної освіти з урахуванням наявності продуктів та картотеки страв. Під час складання меню обов’язково враховуються рекомендації щодо вікових норм харчування, в яких вказані об’єм їжі в грамах, добова потреба дітей в основних харчових інгрідієнтах.

         Щоденно ведеться контроль за санітарним станом харчоблоку, за станом столового та кухонного посуду, за маркуванням кухонного інвентаря та використанням його за призначенням, умовами зберігання та термінами  реалізації продуктів, за закладкою основних продуктів харчування, правильною їх кулінарною обробкою, правильністю виходу страв і смаковими якостями готової їжі, видачею готових страв на групи (після зняття проби та відповідного запису в бракеражний журнал), відбором та зберіганням добових проб.

         Директор ЗДО систематично відвідує групи під час прийому їжі дітьми, слідкує за апетитом дітей під час годування і правильністю роздачі готової їжі  відповідно до віку дитини, сервіровкою столів, чергуванням дітей, за закріпленням  гігієнічних навичок і культурою поведінки під час прийому їжі.

          В закладі здійснюється 3-х разове харчування згідно графіка. З ме­тою інформування батьків про продукти та страви, які отримує дити­на в закладі, щодня вивішується  меню. Щомісячно здійснюється аналіз харчування, де відмічається кількість продуктів, що отримали діти протягом місяця, продукти, які діти не доотримали.

          З метою контролю та удосконалення роботи з організації харчуван­ня наказом по  закладу  створена комісія з харчування, яку очолює директор ЗДО. Комісія  з харчування працює один раз на місяць. Комісія веде контроль за роботою харчоблоку (перевірка закладки продук­тів до котла, виходом готової продукції, видачею страв на групи); дотриманням існу­ючих натуральних норм; організацією забезпечення  закла­ду дошкільної освіти продуктами, наявністю супровідної документації на отримувані продукти, їх зберіганням; санітарним станом харчоблоку, наявністю посуду та станом інвентаря; наявністю миючих та деззасобів; організацією харчування в групах.

         Завгосп веде чіткий облік продуктів харчування і тари в книзі складського обліку. Всі продукти, які постачають на склад, приймаються  завгоспом у присутності медсестри. Продукти, в яких обмежений термін реалізації (молоко, сир, сметана, м'ясо, риба, ковбаси), реєструються в журналі, де вказується останній термін реалізації. Завгосп чітко дотримується термінів реалізації продуктів, бере участь у складанні меню, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на тиждень, здійснює їх видачу на харчоблок згідно з поданим меню; він звіряє облік продуктів і тари з бухгалтером кожного місяця.

        Кухар відповідає за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: приготування перших страв на м'ясних бульйонах та без них; других страв (приготування за способа­ми варіння, смаження та тушкування), термічна обробка сирих фруктів.

         В ЗДО дотримується режим харчування (триразове харчуван­ня, графік видачі їжі, дотримання режиму харчування в групах тощо).

         Ведеться планомірна робота щодо формування навичок культури харчування в дошкільнят згідно з програмовими вимогами.

         Старшою медичною сестрою ведеться докумен­тація: журнал бракеражу готової продукції, журнал бракеражу сирих продуктів, журнал здоров'я працівників харчоблоку, журнал обліку виконання норм харчування, журнал обліку відходів та ін.

         Контроль за харчуванням здійснюється директором, старшою медичною cестрою, комісією з питань харчування. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників; питання харчування розглядаються на виробничих нарадах

    Середня вартість харчування однієї дитини в день за 2021рік  становить   29,53грн.

Моніторинг виконання норм харчування за 2021рік

№ п.п

Назва продукту

Норма на 1 дитину в день

(кг)

І

Фактичне споживання

(кг)

Виконання норм за рік

 (%)

Відхилення

за рік

( +, - )

І

ІІ

ІІІ

ІУ

річна

1.

Хліб

0.095

0.095

0.090

0.090

0.090

0.091

96

-  0.005

2.

М»ясо

0.080

0.075

0.075

0.070

0.070

0.072

90

-  0.008

3.

Риба

0.035

0.030

0.030

0.033

0.033

0.033

90

-  0.002

4.

Олія

0.007

0.007

0.007

0.007

0.007

0.007

100

0

5.

Масло вершкове

0.020

0.020

0.020

0.020

0.020

0.020

100

0

6.

Молоко (л.)

0.400

0.195

0.195

0.220

0.220

0.200

50

- 0.200

7.

Сир кисломолочний

0.035

0.015

0.015

0.020

0.020

0.020

57

- 0.015

8.

Сир твердий

0.005

0.005

0.004

0.003

0.003

0.0035

75

- 0.0015

9.

Яйця (шт.)

12

13

13

13

13

13

75

- 1/6

10.

Цукор

0.040

0.040

0.040

0.040

0.040

0.040

100

0

11.

Картопля

0.180

0.180

0.220

0.185

0.185

0.190

106

+ 0.010

12.

Овочі

0.200

0.185

0.185

0.180

0.180

0.180

90

-  0.020

13.

Фрукти

0.080

0.040

0.040

0.030

0.030

0.035

44

-  0.045

14.

Соки

0.060

0.020

0.010

0.020

0.020

0.018

30

-  0.042

15.

Середній показник

 

79

79

77

77

 

78

 

Логін: *

Пароль: *